ELLA BRIGATTI

Taiteen maisteri (Taik 1999)

Pukusuunnittelija, lastenkirjailija, kuvittaja

Syntynyt Imatralla 1969

 

Ella kirjoittaa ja kuvittaa

Sängynaluskansa on Ella Brigatin luoma kirjasarja, hän kirjoittaa ja kuvittaa kirjasarjaa. Sängynaluskansa sai alkunsa Ellan omasta lapsuudenpelosta. Hän pelkäsi pimeää ja sitä, että sängyn alla on jotain pahaa. Siksi Ella halusi luoda sängyn alle värikkään ja iloisen satumaailman. Ystävällisten vilkkujen kotiuduttua sängyn alle, siellä ei enää voisi olla mitään pelottavaa. 

Ella debytoi kirjailijana vuonna 1999, jolloin julkaistiin se ihan ensimmäinen Sängynaluskansa. Kustantajana oli Lasten Keskus, joka tunnettiin laadukkaista kuvakirjoistaan. Samana vuonna Ella valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) Vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen koulutusohjelmasta. Ella on tehnyt 20-vuotisen uran pukusuunnittelijana elokuvan ja teatterin parissa. Kahden hyvin erilaisen työn yhdistäminen on mahdotonta, niinpä kirjojen tekemiseen tuli viidentoista vuoden tauko.

Nyt kirjasarjaa tehdään taas uudella innolla! Ella kiertää maskottihahmo Ylivilkku Virtasen kanssa lastentapahtumissa ja on onnellinen saadessaan tuottaa lapsille iloa ja hyvää mieltä.

Ella on piirtänyt työkseen yli 20 vuotta. Kuvat syntyvät käsin piirtämällä, vesiväreillä, puukynillä ja pastellikynillä.

Ellan kuvituksia on esillä Didrichsenin taidemuseon näyttelyssä, joka esittelee mesoamerikan ja Andien alueen esikolumbiaanista rituaaliesineistöä ja soittimia. Näytteillä on esineitä muun muassa maya-kulttuurista. Näyttely on avoinna 21.9.2018 alkaen. Lue lisää: https://www.didrichsenmuseum.fi/nayttelyt/nayttelyt/esikolumbiaaninen-taide/

Didrichsenin taidemuseon kiinalaisen kokoelman näyttely on uudistunut. Esillä on helmiä Shang- ja Tang-dynastioiden väliseltä ajalta 1500 eaa–907 jaa. Näyttelyn kuvituksen on toteuttanut Ella Brigatti.

https://www.didrichsenmuseum.fi/nayttelyt/nayttelyt/hauta-aarteita/

Sängynaluskansa on sekoitus tarua ja totta

Kuvakirjoja on ilmestynyt vuosina 2014-17 yhteensä neljä. Ensimmäisessä kirjassa esitellään sängyn alla elävien pikkuriikkisten vilkkujen salaperäinen maailma. Toinen kirja, Sängynaluskansa Karnevaalit, tapahtuu antiikin Kreikan miljöössä sängyn alla. Kolmannessa kirjassa vilkut pääsevät löytöretkelle Meksikoon, ja Kiinan muuri-kirjassa etsitään muurin korkeinta kohtaa. Viides kirja tapahtuu muinaisessa Egyptissä ja se julkaistaan syksyllä 2019. Ihmiskunnan historia sekoittuu satukansan tarinaan, ja Ella toivookin, että kirjat herättävät lapsissa kiinnostuksen muinaisia kulttuureja ja kansoja kohtaan. 

Lokakuussa 2017 julkaistiin lastenromaani "Tyttö joka pelkäsi pimeää", jossa 9-vuotias Anni ystävystyy sängyn alla asuvien pikkuriikkisten vilkkujen kanssa. Jatko-osa ilmestyy syksyllä 2019. Sängynaluskansasta on suunnitteilla myös elokuva.

Kirjoja on käännetty espanjaksi ja englanniksi, ja ne ovat saatavilla Applen iBook Storesta.